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This Office has received your request for an official Attorney General Opinion in which you ask, in effect, the
following question:

1. What is the proper procedure regarding campaign finance accounting for multi-candidate campaign
materials for joint candidates for Executive office and for a “slate” of candidates for both Executive
office and Legislative office; e.g. campaign signs that contain the names of more than one candidate for
elective office.

As we understand the factual basis for your question, the Cherokee Nation Election Code sets forth the statutory
requirements for the disclosure of campaign finances in 26 CNCA, Chapter 5, §§ 41-47, but does not
specifically reference how to treat multi-candidate campaign materials.

Bac und

The Cherokee Nation Election Code (the “Election Code™), in its current incarnation, is codified at Title 26 of
the Cherokee Nation Code and was enacted pursuant to Legislative Act 04-14, which was passed by the Tribal
Council on February 10, 2014 and subsequently signed into law by the Principal Chief. The Election Code is
the controlling law for the conduct of all Cherokee Nation elections for any elective office, Constitutional
amendments, initiatives and referenda of the Cherokee Nation. 26 CNCA § 1.

The Cherokee Nation Election Code, 26 CNCA § 1, et seq., contains a number of sections regarding the
collection, use and disclosure of campaign funds. Section 41 defines "campaign contribution" to mean a
contribution in money or services offered or given with the intent that it be used in connection with a campaign.
“Campaign expenditure” is defined to mean an expenditure of money or services in connection with a campaign
for elective office or on behalf of a ballot measure. This Section also describes "in-kind contribution" as a
campaign contribution of goods or services rather than a money donation.

Section 43 mandates that only individual natural persons may contribute to campaigns and that those
contributions are limited to $5000 in cash or in-kind contributions. Section 44 prohibits any personal use of
campaign contributions and mandates that left over contributions be placed in an escrow account to be used for



costs of subsequent elections.! This Section further limits anonymous contributions to $1000 in the aggregate
to any one candidate per election period. Section 45 makes it a criminal offense for any Indian to violate any
provision of Sections 43 and 44 and may result in the disqualification of an elective candidate.

Sections 46 and 47 detail the use of financial disclosure reports which must be submitted monthly to the
Election Commission and a final report to be submitted at least five days prior to the swearing in of the
successful candidates. The disclosure reports shall certify all contributions and expenditures for each reporting
period and any candidate or candidate's financial agent who knowingly fails to fully disclose the required
information is guilty of a crime and any such person convicted of such a crime is barred from holding elective
office with the Cherokee Nation for five years and may be subject to removal if already elected and sworn into
office.

ANALYSIS AND DISCUSSION

A. Introduction

In responding to your question, we must examine the Cherokee Nation Election Code. The Election
Commission has the primary jurisdiction to “[i]nvestigate and audit all financial reports and disclosures
required” by the Election Code. 26 CNCA § 11(C)(12)(F). Thus, this Office would typically defer to the
Election Commission’s interpretation for those areas of the Election Code. However, when an official opinion
is requested of this Office pursuant to the Attorney General Act, LA 12-07, this Office shall opine as to such a
question of law and said opinion “shall have the force of law in the Cherokee Nation until a differing opinion or
order is entered by a Cherokee Nation court...” LA 12-07, codified at 51 CNC § 104(B)(4).

With respect to interpretation of the Election Code, several principles of statutory construction are relevant to
your inquiry. The first being that ascertaining and effectuating legislative intent should be done whenever
possible. Next, statutes should be given a reasonable and practical construction that is consistent with the
purpose and policy stated in the statute. Finally, because the Election Code section in question may attach
criminal penalties to any violation thereof, the statute must be narrowly construed.

While some other jurisdictions have addressed similar questions, this appears to be an issue of first impression
in Cherokee Nation jurisprudence. A thorough review of the Election Code does not reveal any prohibition on
candidates running as a “ticket” or "team" in joint candidacy. Nor is there any express prohibition on “slate”
candidacy. Any such prohibition, were it to appear in the Election Code, would be of questionable
constitutionality as it would burden candidates' rights of free speech and free association. There is also nothing
in the Election Code which would prohibit one candidate from making a contribution to another candidate's
campaign, notwithstanding that any such contribution would have to be made by the individual candidate (not
the candidate's campaign or any such committee or group) and would be subject to the $5000 limitation on cash
or in-kind contributions.

B. Joint Campaigns for Principal Chief and Deputy Chief

As previously noted, there is no express prohibition against joint campaigns in the Cherokee Nation. While
candidates for Principal Chief and Deputy Chief appear on separate ballots in Cherokee Nation elections, Chief
and Deputy Chief candidates have historically run as a “ticket” in the general election. Had the Tribal Council
intended to prohibit this practice, one would expect specific language to this effect to appear in the Election
Code, although such a prohibition would be of questionable constitutionality.

In fact, it is quite logical that candidates for Principal Chief and Deputy Chief would run as joint candidates.
These are the two highest elective offices of the Executive Branch of the Cherokee Nation government. The
nature and duties of these offices are so intertwined that close teamwork and cooperation between the office-
holders is required on a daily basis.

! There is concern that provisions for the turnover of unused campaign funds may constitute an unconstitutional taking of private
property for public use without just compensation as prohibited by Article 111, Section 3 of the Cherokee Nation Constitution, but that
Question is not currently before this Office.



The real question in this analysis is if a single candidate bears the entire cost of joint campaign materials, does
that constitute a contribution to the second candidate's campaign? The definition of in-kind contribution means
any campaign contribution of a good or service rather than a money donation. See 26 CNCA § 41(G).
Campaign contribution includes a contribution to a candidate that is offered or given with the intent that it be
used in connection with a campaign for elective office. See 26 CNCA § 41(A). Campaign expenditure includes
an expenditure of money or services incurred in connection with a campaign for elective office. See 26 CNCA
§ 41(B). While there are limitations on the amount of campaign contributions that a candidate may accept,
there are no corresponding limitations on campaign expenditures. See 26 CNCA §§ 43, 44.

A joint campaign could not occur without the knowledge and consent of each candidate; if it were to happen
without consent then one candidate could be held liable for fraudulently appropriating the other candidate's
name. For true joint candidates, there is virtually no distinction between their campaigns. While it could be
said that the purchase of joint campaign materials by only one candidate primarily serves the purpose of
promoting the purchaser's campaign, it is at least partially motivated by the desire to also promote the
purchaser's running mate. However, promoting the joint interests of the “ticket” or “team” is secondary to the
purchaser’s main goal: to promote his own election to office. As such, the purchase of joint campaign materials
by only one candidate would constitute campaign expenditures for the purchaser and would have to be
accounted for accordingly. In such a situation the full amount of the cost for the joint campaign materials
would have to be listed as an expenditure on the purchaser's Financial Disclosure Report (FDR). An attempt to
further classify the purchase of joint campaign materials as a campaign contribution would have the practical
effect of limiting the purchaser’s ability to make campaign expenditures, which is contrary to the Election Code
and is of dubious constitutionality.?

C. “Slate” Campaigns for Executive Office and Legislative

As noted above, there is no prohibition on “slate” candidacy in the Cherokee Nation. There is also no
prohibition on the purchase and use of “slate” campaign materials. Like joint campaign materials for Executive
office, “slate” campaign materials serve to promote each candidate in part and the "slate" as a whole, so it
makes logical sense that “slate” candidates might share the associated costs of said materials. However, a
distinction arises when dealing with “slate” campaigns versus joint campaigns. “Slate” campaigns generally
involve a mix of candidates who are seeking Executive office and candidates who are seekin% Legislative
office. These are separate and distinct branches of government and run on separate election cycles.” The nature
and duties of these separate branches are not such that they require the same close teamwork and coordination
as those in a single branch. Thus, while it is possible for a “slate” of candidates to associate as such, it would be
impossible for an entire “slate” to run as co-candidates in a joint campaign.

As noted above, the purchase of “slate” campaign materials would serve the primary function of promoting the
purchaser’s candidacy, but would also promote the candidacies of the other “slate” members. However,
because “slate” candidacy is not so closely intertwined as that of joint candidacy, financial accounting must be
approached differently. In this instance, it is clear that the purchase of “slate” campaign materials provides
benefits to all candidates, irrespective of the elective office each seeks. As such, the purchase of “slate”
campaign materials would have to be approached in one of two ways.

First, the purchasing candidate could be responsible for the full cost of the “slate” campaign materials and
would reflect the expenditure in full as part of the purchaser’s FDR. In this instance, the remaining “slate”
members would have to report an evenly apportioned in-kind contribution from the purchaser for the benefit
received from the “slate” campaign materials. The purchaser would have to be listed personally as the
contributor, as only individual natural persons may be contributors in Cherokee Nation elections. The amount
of the "slate" campaign materials apportioned to the other candidates made by a purchasing candidate would

2 This Opinion does not address whether candidates for Legislative office could effectively run as a “ticket” or “team” or how any
such joint campaign materials would have to be accounted for.

* Tribal Council elections take place on a staggered basis, with approximately half of the seats coming up for election every two years.
Executive office elections are on a fixed schedule, taking place every four years.



need to be made with personal funds and not from contributed campaign funds; otherwise, it would be in
violation of 26 CNC § 44, which prohibits personal use of campaign funds. The purchasing candidate would be
limited to $5000 cash or in-kind contributions to the remaining “slate” candidates during the election period.

Alternatively, the costs of “slate” campaign materials could be apportioned equally between the candidates
making up the “slate.” When the costs are so allocated, no single candidate is making a “contribution” to the
other. As such, each candidate would be responsible for paying their share of the total costs and reflecting the
expenditures on his or her Financial Disclosure Report as appropriate.

It should be noted that these contribution/expense accounting methods are not mutually exclusive and could
both be used in a single campaign. A single “slate” candidate could contribute up to $5000 in cash or in-kind
contributions to their other “slate” candidates during a single campaign and then the remaining joint campaign
materials could be purchased utilizing an equal allocation of costs. The same reporting as noted above would
be required to properly document this activity on the candidates' Financial Disclosure Reports.

Conclusion

It is therefore the Official Opinion of the Attorney General:

1.
That joint campaign expenses for the offices of Principal Chief and Deputy Chief do not constitute
campaign contributions when (1) the parties have publicly declared themselves to be co-candidates
and are running as a “ticket” or “team”; and (2) there is no suggestion of dishonesty.

That “slate” campaign expenses constitute campaign contributions and must be properly
accounted for by each individual candidate’s Financial Disclosure Reports.

Respectfully Submitted by:

J/%fﬁom Moo
Robert Garcié\

Assistant Attorney General

) Dol e bree)

"Todd Hembree
Attorney General
Cherokee Nation




